Rapport fra Våpenseminar med Matei Ionescu, 3. dan


Helgen 20 – 22. oktober avholdt Matei Ionescu et tredagers våpenseminar i Sunyata Aikido Dojo i Heggedal. Temaet var denne gang 13 jo kata med bokken motkata, med fokus på kusushi (balansebryting) og tsuki (åpninger).

Matei trakk fra sin brede og lange erfaring med aikido, koryu og aiki inn sin tolkning av hvordan en slik form kan være.

Fredag kveld jobbet vi med grunnformene, fotarbeid og ma-ai (avstand, retning og timing), for begge våpen. Det er også noen små forskjeller i selve 13-kata fra soloformen til parformen. Et viktig poeng som ble belyst er betyningen av kata i trening. Kata skal ikke sees som en duellsekvens, men heller en serie av situasjoner hvor begge sider kan finne åpninger i hvert trekk og når som helst avslutte kampen med et treff.

Lørdagen trente vi på nettopp dette, da delte vi kataen opp i biter, hvor vi fikk utforske disse åpningene grundig – inkludert muligheter for avvæpning og inngang til aikidoteknikker. Vi så også på balansebrytninger og de små detaljene i kata, postur og bevegelse som gjør teknikkene effektive.

Søndag jobbet vi mye med kusushi i teknikkene, altså bryte balanse til partneren slik at man får åpning til sitt mottrekk. Selvfølgelig for begge «sider» i kataen. Alle deltakerene fikk også mulighet til å rette opp formen sin og «tettet hullene» sine. Slik fikk alle deltagerene hevet sine kunnskaper betraktelig og det var synlig og følbar forskjell i gjennomføring av den fulle kataen på slutten av seminaret.

Vi er allerede i gang med å planlegge et nytt våpenseminar med Matei, og da kommer vi til å fokusere spesielt på avvæpning og aikidoteknikker i formene, som er pensum til 3. dans gradering for både NAF og Aikikan.

Tusen takk for trening!

Sigurd.